Coaching na een nare bevallingservaring

In verband met de nieuwe Corona maatregelen ben je weer welkom in de praktijk.
Sinds het Corona virus begeleid ik clienten m.b.v. beeldbellen, ik ben ontzettend verrast door het grote effect wat we op deze manier kunnen bereiken.  Ik heb ervaren dat ik ook via beeldbellen me kan verbinden met mijn clienten en op een diepe gevoelslaag kan werken.  Naast de afspraken die ik weer ik de praktijk kan maken blijft het mogelijk om  via beeldbellen begeleiding te krijgen.

 

Sinds 2012 heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van vrouwen en mannen die de bevalling als heel naar / traumatisch hebben ervaren.

De impact van een nare bevallingservaring kan erg groot zijn. Er kan sprake zijn van een traumatische ervaring met PTSS-klachten. Ik werk dan o.a. met EMDR. (Zie ook PTSS en EMDR).

Bij mijn cliënten zie ik, dat er een grote last van hun schouders valt als ze de nare bevallingservaring achter zich kunnen laten. Dat er weer ruimte komt om echt te genieten, ontspannen en zich (meer) te kunnen verbinden met hun dierbaren.

Indien je zwanger bent en je hebt  je je vorige bevalling als heel naar / traumatisch ervaren, dan kan ik je begeleiden om de nare ervaring achter je te laten en in rust en met vertrouwen naar je komende bevalling toe te leven.  

perfecte bevallingen bestaan nietDiana Koster heeft mij opgeleid om vrouwen met een traumatische bevallingservaring te begeleiden. Ik heb mee mogen werken aan haar boek: “Perfecte bevallingen bestaan niet”, over de impact van een ingrijpende bevalling op je leven en wat je eraan kan doen.

Als je de zwangerschap en/of het kraambed als heel ingrijpend hebt ervaren, ben je ook van harte welkom.

 

 

beeldmerk grijs

 

Ervaringen coaching na een nare bevallingservaring

"Angelique houd je een spiegel voor zonder veroordelend te zijn"

"Mijn eerste bevalling had ik als erg heftig ervaren. Met name de pijn die ik had gehad was me heel erg tegengevallen. Zodra ik weer zwanger werd was de bevalling weer een 'dingetje' en in mijn 3e trimester een huize hoge drempel. Angelique heeft me geleerd dat zelfs de grootste stresskip kan leren ontspannen. Daarnaast heb ik dankzij de oefeningen en de gesprekken meer vertrouwen in de bevalling gekregen. Bovendien werd ik me ervan bewust dat een bevalling niet enkel een lijdensweg hoeft te zijn maar de dag dat je lieve kindje wordt geboren. Angelique is fijn om mee te werken, houd je een spiegel voor zonder veroordelend te zijn en is niet zweverig.  De bevalling was zo anders dan de eerste keer, ik was me veel meer bewust van dat er die dag een nieuw lid van ons gezinnetje erbij zou komen. En was niet bezig met me ellendig te voelen. Hierdoor verliep de ontsluiting vlot en kijk ik met een goed gevoel terug op de bevalling"

Lieve Angelique, heel erg bedankt voor je hulp en je betrokkenheid. Deze goede ervaring nemen ze niet meer van me af.

- Maaike.

EMDR - "ik was verbaasd dat zoiets ingrijpends kan worden behandeld met zo'n niet ingrijpende behandeling"

"Mijn ervaring met een EMDR-behandeling door Angelique is erg positief. Angelique bereidde me goed voor en was ook, als dat nodig was geweest, altijd bereikbaar na de behandeling. EMDR was voor mij de oplossing van een traumatische bevalling zonder dat het herinneringen veranderde of vervaagde. Door de behandeling kan ik weer verder met mijn leven zonder blokkades. Ik was verbaasd dat zoiets ingrijpends  kan worden behandeld met zo'n niet ingrijpende behandeling"

Veel dank Angelique!

 - Renske

"Angelique heeft me geholpen om mijn gevoelens en emoties van mijn bevalling te verwoorden"

"Na mijn heftige bevalling en een moeilijke start, was mijn kraamweek verre weg van een roze wolk. Ik vond dit maar moeilijk om te accepteren. De zogenoemde 'kraamtranen' kwamen bij mij niet pas bij dag 3, maar waren bijna continu aanwezig. Ik zat in één grote emotionele rollercoaster. Gedeeltes van mijn bevalling kwamen als paniekaanvallen naar boven. Wanneer het woord bevalling ter sprake kwam, schoot ik vol. Ik werd door mijn verloskundige en huisarts doorverwezen naar Angelique. Angelique kon een paar dagen later al bij me thuis langskomen, hartstikke fijn! De opdracht die ik vooraf kreeg en het gesprek hebben mij enorm geholpen. Door Angelique ging ik erkennen dat ik een traumatische bevalling heb gehad. En dat ik daar verdriet/emoties om mocht hebben. Het 'mezelf beter voordoen' kostte me juist nog meer energie. Ook hielp zij mij de gevoelens en emoties van mijn bevalling te verwoorden. Daarnaast liet ze me inzien wat ik nodig had om rust te krijgen. Ik ben blij dat ik na mijn bevalling direct deze hulp van Angelique gekregen heb. Het heeft mij geholpen om mijn bevalling steeds meer een plekje te kunnen geven"

- Cathelijne

"Ik voelde een last van mijn schouders vallen na onze eerste gesprekken"

“Via mijn verloskundige werd mij Angelique als coach aanbevolen. Een groot pluspunt is dat Angelique als verloskundige heeft gewerkt en dus veel verstand van zaken heeft en je niets hoeft uit te leggen over je bevalling of periode erna. Angelique als persoon en het aspect van een coach ten opzichte van bijvoorbeeld een psycholoog maakte het voor mij laagdrempelig om te gaan kijken of het wat voor mij was. Ik vond de gesprekken met Angelique erg prettig en ze zette mij goed aan het denken. Ik voelde dat er een last van mijn schouders was direct na onze gesprekken. Angelique is zeker ervaren in de materie en kan daarom op een slimme manier en op verschillende wijzen de problemen aanpakken. Ik heb zeer veel waardering voor het feit dat Angelique mij geholpen heeft met de voor mij te heftige bevalling en zware tijd erna en ook voor de wijze waarop ze dit heeft gedaan. Angelique is een warm, eerlijk en betrokken persoon en ik zou haar als coach aanbevelen.” 

- Rieneke.

"Achteraf kan ik zeggen dat ik zo blij ben dat ik hulp heb gezocht."

“Na mijn bevalling werd er in het ziekenhuis geadviseerd met iemand te gaan praten over de bevalling, omdat ik de bevalling niet als prettig had ervaren. Ik heb daar een tijd over getwijfeld, want zoveel vrouwen vinden de bevalling geen pretje en is het dan nodig om daar hulp voor te zoeken? Toch merkte ik dat de bevalling niet lekker zat en het mij belemmerde. Helemaal met oog op een nieuwe zwangerschap in de toekomst, leek het mij toch goed eens te gaan praten. De gynaecoloog in het ziekenhuis had mij Angelique van Nova Vita geadviseerd, dus daar ging ik heen.

Het begon met het opschrijven van het bevallingsverhaal en het intakegesprek. Tot die tijd had ik de herinnering aan de bevalling zo veel mogelijk weggestopt, maar dat kon nu niet meer. Al merkte ik voor de gesprekken ook dat verhalen over zwangerschap en bevalling, een geboorteaankondiging of iets anders baby-gerelateerd mij al een naar gevoel kon geven. Ik was een beetje jaloers op anderen die wel een fijne bevalling hadden gehad of het wel hadden ‘gekund’ (zo voelde dat toen, dat ik het niet goed had aangekund, dat ik had gefaald) en dat zat me in de weg.

Voorafgaand aan de gesprekken overheerste bij mij het gevoel van falen: ik had het niet goed gedaan, ik had het niet gekund, ik was zwak geweest, door mijn toedoen had mijn kindje een vervelende komst op de wereld moeten meemaken. Angelique legde mij in de gesprekken meer uit over bevallingen op zichzelf, hoe je lichaam dan werkt, hoe een inleiding voor je lichaam is en welke dingen ervoor kunnen zorgen dat een bevalling wel of niet als prettig wordt ervaren. Gaandeweg ging ik steeds meer zien dat de omstandigheden waarin ik moest bevallen, het gegeven dat ik mij niet gehoord voelde, dat de stappen erg snel gingen, dat er een protocol gevolgd werd waarvan niet afgeweken leek te kunnen worden, er allemaal bij elkaar voor hadden gezorgd dat mijn bevalling niet prettig voelde. En dat dit heel jammer en verdrietig is, maar niet iets wat ik mijzelf moet verwijten.

Gaandeweg de gesprekken en door de oefeningen heen heb ik de bevalling steeds meer een plekje kunnen geven: het was niet fijn geweest en dat vind ik verdrietig. Maar het is nu eenmaal zo gelopen en ik hoef mijzelf dat niet meer te verwijten. Door deze ervaring heb ik geleerd wat ik wel en niet wil en dat ik op mijn eigen intuïtie mag vertrouwen, mocht ik nog een keer gaan bevallen.

Achteraf kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik hulp gezocht heb hierbij. Met een aantal gesprekken voelde ik mij al zoveel beter en heb ik de bevalling steeds meer een plek kunnen geven. Ik voel mij niet meer schuldig, naar mijzelf niet en naar mijn zoontje niet en kan weer met plezier en medeleven naar ander geboortenieuws luisteren!” 

- Marielle

“Wat een wereld van verschil, een groot cadeau om het ook zo te mogen ervaren”

Tijdens het derde trimester van mijn derde zwangerschap heb ik op aanraden van een gynaecoloog contact gezocht met Angelique. Mijn eerste zwangerschap eindigde door een vroeggeboorte en het verlies van ons kindje. Mijn tweede zwangerschap was spannend door de eerdere vroeggeboorte, verliep gecompliceerd en de bevalling heb ik als traumatisch ervaren. Hier heb ik toen niet bij stil gestaan, we waren immers trotse ouders geworden van een zoon! Ruim twee jaar later, tegen het einde van mijn derde zwangerschap, was ik behoorlijk vast gelopen. Deze zwangerschap verliep wel goed, maar was opnieuw erg spannend en ik zag enorm tegen de bevalling op. Ik kon toen op hele korte termijn bij Angelique terecht. Ik vond het heel prettig om me gehoord en begrepen te voelen. Angelique had veel aandacht voor mij als persoon en voor mijn emoties. Ze heeft ook goed ingeschat wat ik nodig had om mijn verdere zwangerschap zo ontspannen mogelijk te laten verlopen en om de bevalling met vertrouwen tegemoet te zien. Een van de dingen die ze voorstelde was om EMDR te doen, vanwege de traumatische ervaringen rondom de bevalling die ik had gehad. Ik was hier wat sceptisch over, maar het heeft goed geholpen. De scherpe randjes van mijn nare ervaringen verdwenen daardoor. Uiteindelijk heb ik een goede zwangerschap gehad en een voorspoedige bevalling, waarbij ik zelf in controle was. Wat een wereld van verschil, een groot cadeau om het ook zo te mogen ervaren. Dank voor je hulp op de weg daarnaar toe Angelique!   

- Eva , internist

Contact

Praktijk NovaVita

 Lingedijk 54
4151 EG  Acquoy 
(centraal gelegen tussen Utrecht en Den Bosch)

T 06 – 49 76 20 42
info@praktijknovavita.nl 

Copyright © 2019

Volg mij op: