Training voor verloskundigen

“Vrouwen met een traumatische bevallingservaring begeleiden”

Geaccrediteerd door de KNOV met in totaal 9 punten. (3 punten in de categorie A en 6 MIO punten)

Er is steeds meer kennis over de oorzaken, symptomen en de behandeling van een traumatische bevallingservaring. Sinds 2012 begeleid ik als verloskundige, coach/ therapeute en bevallingsverwerkingsspecialist vrouwen met een traumatische bevallingservaring. De kennis die ik hiermee heb opgedaan wil ik nu graag met jullie delen.

Ik ben zelf o.a. opgeleid door Diana Koster en heb mee mogen werken aan haar boek “Perfecte bevallingen bestaan niet”.

Je leert in deze training hoe je vrouwen met een nare/ traumatische bevallingservaring kunt begeleiden. Hoe je om kunt gaan met de emoties die er zijn na een bevalling die als naar/ traumatisch is ervaren. Ook staan we stil bij hoe we de kans op een nare/ traumatische bevallingservaring kunnen verkleinen.

Inhoud van de training:

Je krijgt kennis over de volgende onderwerpen:

 • Wat is een traumatische bevallingservaring.
 • Wat zijn PTSS klachten, en hoe je ze kunt herkennen.
 • Wat de gevolgen zijn van een traumatisch bevallingservaring voor de moeder, haar partner en de baby.
 • Hoe kun je het gesprek aangaan over een traumatische baring. Wat zijn helpende vragen. Zowel in het kraambed, tijdens de nacontrole of op het spreekuur bij een nieuwe zwangerschap.
 • De nieuwe richtlijn "Bevallingsgerelateerde PTSS" van de NVOG (in samenwerking met de KNOV) rondom dit onderwerp.
 • Een checklist en gesprekstechnieken die je in kunt zetten in je begeleiding, waardoor je de vrouw helpt in het verwerken van haar traumatische ervaring.
 • De verwijsmogelijkheden zijn als er sprake is van PTSS klachten bij je cliënte.

Wat bied ik je aan:

 • De training is gebaseerd op een jarenlange praktijkervaring in het werken met vrouwen met een nare/ traumatische bevallingservaring en vrouwen met angst voor de bevalling.
 • De training is een combinatie van een voorbereidingsopdracht, een trainingsdag en een eindopdracht.
 • Voorafgaand aan de training vul je een intakeformulier in. Zo kan ik de training afstemmen op de vragen die je hebt over dit onderwerp.
 • Tijdens de training staan we stil bij ingebrachte casuïstiek, het delen van ervaringen met traumatische bevallingservaringen wordt als heel verrijkend ervaren.
 • De trainingsdag wordt gehouden op de prachtige locatie van het Geofort. Een uitgebreide lunch is inbegrepen. Een deelneemsters beschreef de locatie en lunch als “een cadeautje”. 
 • Accreditatie KNOV: In totaal voor de dag en eindopdracht 9 punten.
  Voor de trainingsdag 4½ MIO punten en 3 punten de categorie A. Voor de eindopdracht 1½ MIO punt.

Doel van deze training:

 • Je kunt een nare/ traumatische bevallingservaring herkennen en erkennen.
 • Je (h)erkent de impact van een traumatische bevalling op het leven van de cliënte en haar gezin.
 • Je kunt werken met de aangeboden checklist en gesprekstechnieken. Waardoor je vrouwen op een helpende wijze kan begeleiden na een nare/ traumatische bevallingservaring.
 • Je kunt symptomen van PTSS herkennen en weet wanneer je je cliënte moet verwijzen en wat de verwijsmogelijkheden zijn.
 • Je hebt kennis van de mogelijkheden van behandeling van PTSS klachten.
 • Je reflecteert op je eigen werkwijze onder andere a.d.h.v. de nieuwe richtlijn van de NVOG (in samenwerking met de KNOV). "Bevallingsgerelateerde PTSS". Daarnaast maak je een plan om deze richtlijn en dat wat je geleerd hebt te implementeren in je verloskundigen praktijk of verlosafdeling.

De training wordt met gemiddeld een 9 gewaardeerd.     

Reacties van eerdere deelnemers:

“Heel waardevolle training! Zo veel geleerd over een negatieve bevallingservaring en op welke signalen ik post partum kan letten. Praktische tips gekregen die ik in het begeleiden van vrouwen ga gebruiken. Deze dag geeft Angelique je een kijkje in de keuken van haar praktijk en deelt ze hoe ze vrouwen helpt. Wat een vakvrouw!” Willemiek, verloskundige.

“Een leerzame dag die handvaten geeft om een cliënt met een nare/ traumatische bevallingservaring te begeleiden of door te sturen.” Karin, verloskundige.

“Afwisselende training met ruimte voor eigen inbreng, up-to-date theorie en ervaringsverhalen. Inspirerende, praktische en veilige cursus.” Esther, verloskundige

Angelique stemt de training continue af op de cursisten wat ik als erg prettig heb ervaren. Afwisseling theorie, pauze en oefeningen was super! En dit in een kleine groep, wat erg fijn is, er was direct een veilige sfeer.” Marije, verloskundige.

De cursusdag heeft mij het belang van aandacht besteden aan dit onderwerp laten inzien. Ik neem er nu rustiger de tijd voor en dit levert verrassende en bijzondere gesprekken op. Kraamvrouwen ervaren nu ruimte voor hun emoties, iets waar ik normaal sneller overheen stapte of niet bij stil durfde te staan. De cursusdag heeft voor mij dus een enorm toegevoegde waarde gehad!! Voor mijzelf als verloskundige, maar zeker voor de vrouwen die ik begeleid. Mieke, verloskundige

"Een leerzame cursus met veel aandacht voor de client. veel informatie en handvatten gekregen om in de praktijk mee aan      de slag te gaan. Prachtige locatie en goed verzorgde dag!"  Karin, verloskundige

"Angelique biedt een goed gevarieerd dagprogramma waarbij je vol inspiratie en gesterkt weer terug de praktijk in gaat. Empoweren is een waardevol onderdeel van ons vak en ik ga weer met extra handvatten hiermee aan de slag. Daarnaast is de training in een prachtige rustgevende omgeving met Angelique als heerlijke gastvrouw en gespreksleider". Wilke, verloskundige

Ontzettend waardevolle training hierdoor leer je ook die clienten die "veel eisen"/ heel onzeker, angstig zijn te begrijpen. Je leert waar dit vandaan kan komen en hoe dit te ontdekken, dankjewel! Anne, verloskundige

 

Praktische informatie:

2021

Dinsdag 9 maart (Gellicum) (VOL)
Maandag 22 maart (incompany Goes)
Vrijdag 26 ,maart (Gellicum)(VOL)
Donderdag 1 april (Gellicum) (VOL)
Maandag 12 april (incompany Tilburg)
Vrijdag 16 april (Gellicum) (VOL))
Donderdag 27 mei (incompany Tilburg)
Donderdag 3 juni (incompany Driebergen)
Donderdag 10 juni (Gellicum, extra datum! nog 6 plekken vrij Gellicum)
Vrijdag 17 september (Gellicum, nog 6 plekken vrij)
Dinsdag 5 oktober (Gellicum, VOL)
Dinsdag 16 november (Gellicum, nog 3 plekken vrij)

 

Tijd: van 09.30u (inloop vanaf 9.15u.) tot 17.00u.


Locatie: in de prachtige ruimte van @nineroomforcoaching, in het kleine dorpje Gellicum.
Zeer landelijk gelegen tussen Utrecht en Den Bosch op 5 minuten rijden van de A2.

Investering: 295 euro. (voor studenten 195,00 euro).
Incl. uitgebreide lunch, koffie/ thee en lekkers.

Deze training kan ik ook geven in jullie eigen praktijk of binnen een VSV. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Deze training is ook heel geschikt voor andere medewerkers in de geboortezorg. Verpleegkundigen, Gynaecologen, Kraamverzorgenden. Indien er interesse is laat het me dan weten. Ik stem de training dan af op jullie beroepsgroep.

 

Aanmelden training

 

houd me op de hoogte van nieuwe data

beeldmerk grijs

 

Contact

Praktijk NovaVita

 Lingedijk 54
4151 EG  Acquoy 
(centraal gelegen tussen Utrecht en Den Bosch)

T 06 – 49 76 20 42
info@praktijknovavita.nl 

Copyright © 2019

Volg mij op: