Skip to main content

Coachopleiding voor verloskundigen

(En andere medewerkers in de geboortezorg!)

Inhoud van de opleiding

Een jaaropleiding, met drie opleidingen in één.
Je wordt opgeleid tot coach, bevallingsangstspecialist en bevallingsverwerkingspecialist.De opleiding bevat 21 lesdagen. De eerste dertien zullen in het teken staan van basiscoaching. Daarna volgen acht dagen rondom bevallingsangst en bevallingsverwerking.
Je leert coachen vanuit je hart, vanuit verbinding met jezelf kun  je werken op cognitief en op gevoelsniveau. Je leert om het lichaam te betrekken in het coachproces.

Na het volgen van de opleiding kun je o.a. werken met de volgende tools:

Gespreksvaardigheden
Lichaamsgericht werken
Focussen
RET
Emotiemanagement
Innerlijk kindwerk
Deelpersoonlijkheden en Transactionele Analyse
Visualisatie
Stilstaan bij het bevallingsverhaal, "doorleven" van het verhaal
Panthoum
Ba(n)dritueel
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Je hebt kennis opgedaan m.b.t. de volgende onderwerpen:

Gesprekstechnieken
Non-verbale communicatie
Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel
Levensloop
Hechting
Overlevingsstrategieën
Trauma en acute stressstoornis
PTSS
Risicoselectie voor EMDR, contra indicaties
Methoden bevallingsverwerking

Zowel Daantje als ik werken graag vanuit het mindfull aanwezig zijn. De basisvaardigheden vanuit mindfulness zijn door de opleiding heen verweven.

Persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke tool als coach. Hoe meer je hebt gewerkt aan je eigen ontwikkeling, hoe beter jij je cliënten zal kunnen gaan begeleiden. Tijdens de opleiding zal hier veel aandacht voor zijn. Je werkt aan je eigen persoonlijke ontwikkeling als je gaat oefenen met de aangeboden tools, zowel tijdens de opleidingsdagen als tijdens de intervisiemomenten tussen de opleidingsdagen door. Daarnaast volg je twee coachsessie bij een coach en schrijf je een verslag over je eigen ontwikkeling.

Doel van de opleiding

In een jaar tijd word je opgeleid tot basiscoach, bevallingsangstspecialist en bevallingsverwerkingsspecialist. Na een jaar kun je werken met algemene coachvragen rondom zwangerschap en bevalling, zoals somberheidsklachten, onzekerheid, vraagstukken m.b.t. het maken van keuzes (zoals wel of geen nieuwe zwangerschap aandurven, kiezen voor een vaginale baring of een sectio). Daarnaast leer je specifiek te werken met angst voor de bevalling en een nare/ traumatische bevallingservaring. De opleiding geeft je ook handvatten om te werken met bijvoorbeeld miskraamproblematiek en perinatale rouw.

Achtergrond trainers

Angelique Verstegen, eigenaar NovaVita

Na 20 jaar als verloskundige te hebben gewerkt (10 jaar in een eerstelijns praktijk en 10 jaar in het UMCU), ben ik in 2012 gestart als coach/ therapeut en bevallingverwerkingsspecialist in mijn praktijk NovaVita. Ik ben me gaan specialiseren in het begeleiden van cliënten met een nare/ traumatische bevallingservaring en/of angst voor de bevalling.

Sinds 2019 geef ik de training: “Vrouwen met een traumatische bevallingservaring begeleiden” aan verloskundigen en andere medewerkers in de geboortezorg. Ruim 600 medewerkers in de geboortezorg hebben deze training reeds gevolgd.

In mijn praktijk werkte ik continue met een wachtlijst voor cliënten, dat is voor mij één van de redenen geweest dat ik verloskundigen - coaches ben gaan opleiden tot bevallingsverwerkingsspecialist, zodat die vrouwen en mannen, die na de geboorte van hun kind PTSS klachten ervaren, vlot geholpen kunnen worden.

Daarnaast ben ik de opleiding tot bevallingsangstspecialist gaan aanbieden, omdat ik het geweldig zou vinden als we meer en meer gaan werken aan de preventie van nare/ traumatische bevallingservaringen. Het werken met angst voor de bevalling draagt daar enorm aan bij.

Nadat ik mijn lifecoachopleiding heb gevolgd bij het ATMA ben ik o.a. opgeleid door Diana Koster. Deze kennis geef ik graag door, met dankbaarheid voor alles wat ik van haar heb geleerd.

Daantje de Wit

Een deel van de lessen zullen verzorgd worden door Daantje de Wit, zij was een van mijn topdocenten bij de coachopleiding die ik van 2011 tot 2012 bij Atma volgde.

Daantje: Als hypnotherapeut, psycholoog en life/vitaliteitscoach heb ik inmiddels 30 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met allerlei levensvragen en problematieken op psychisch, emotioneel en fysiek gebied. Ik gebruik hierbij diverse effectieve technieken, zoals hypnose, visualisaties, werken met deelpersoonlijkheden, lichaamswerk, mindfulness, EMDR en NLP. Mijn kennis en kunde die ik middels scholing en ervaring heb opgedaan, deel ik graag in de trainingen. Als senior trainer ben ik inmiddels zo’n 25 jaar actief bij diverse opleidingen. www.hypnotherapie-lifecoaching.nl

Willemiek Timmermans

Willemiek heeft mij bij alle opleidingen die ik heb gegeven geassisteerd en zal ook (bij een deel) van deze opleiding aanwezig zijn. Ze heeft haar opleiding tot vitaliteitscoach gevolgd bij ATMA en is daarna door mij opgeleid tot bevallingsverwerkingsspecialist en bevallingsangstspecialist. Sinds 2019 werkt zij in haar eigen praktijk in Schoonhoven. www.willemiektimmermans.nl

Toelatingsvoorwaarden

Je bent verloskundige.

Ben je werkzaam in de geboortezorg en minimaal Hbo opgeleid en heb je interesse in deze opleiding? Neem dan contact met me op, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn.

Voor de opleiding is het noodzakelijk dat je:

 • Alle lesdagen aanwezig kunt zijn.
 • Tussen lesdagen door oefent met (oefen)cliënten.
 • Deelneemt aan je oefengroep (deze groepen worden op de eerste lesdag samengesteld). Na iedere lesdag komen jullie een dagdeel bijeen om de aangeboden tools met elkaar te oefenen.
 • De theoretische en praktische toets aan het einde van de opleiding met een voldoende afrondt.

Accreditatie

Geaccrediteerd door de KNOV.
16 punten in de categorie A en 60 in de categorie D

Data:

2024 (VOL, plaatsing op de wachtlijst is mogelijk)

Start 31 januari 2024, einde 17 december 2024.
De opleiding omvat 21 lesdagen. Waarvan twee twee-daagsen.

Het eerste deel van de opleiding zal plaatvinden op woensdagen en twee donderdagen.
Van 10.00u. tot 17.00u.

31/01, 01/02, 14/02 , 28/02 , 13/03, 03/04, 17/04 , 15/05, 29/05, 12/06. 26/06 , 10/07 en 11/07       

Het tweede deel van de opleiding, start na de zomer, de lesdagen zijn dan op dinsdagen.
Van 9.00u. tot 16.00u.

03/09, 17/09, 1/10, 15/10, 05/11, 19/11, 03/12 en 17/12      

2025 

Start 8 januari 2025, einde 19 december 2025.
De opleiding omvat 21 lesdagen. Waarvan twee twee-daagsen.

Het eerste deel van de opleiding zal plaatvinden op woensdagen en twee donderdagen.
Van 10.00u. tot 17.00u.

8/01 en 9/01, 22/01, 5/02, 19/02, 05/03, 19/03, 2/04, 16/04, 14/05, 28/05, 11/06 en 12/06. 

Het tweede deel van de opleiding, start na de zomer, de lesdagen zijn dan op dinsdagen.
Van 9.00u. tot 16.00u.

02/09, 16/09, 30/09, 14/10, 28/10, 11/11, 25/11 en 19/12

Studiebelasting

 • 21 lesdagen van 7 uur
 • 18 leermomenten met je oefengroepje van 4 uur
 • Oefencoachsessies 4 trajecten (2x algemene coachvragen, 1x angst voor de bevalling, 1x verwerken van een traumatische bevallingservaring)
 • Schrijven van 5 verslagen (4x van de oefencoachsessies en 1 verslag m.b.t. je persoonlijke ontwikkeling)
 • Lezen van studiemateriaal en verplichte literatuur
 • Twee coachsessies m.b.t. je eigen persoonlijke ontwikkeling van anderhalf uur

Investering

7297 euro (2025) Betaling in termijnen is mogelijk.

Dit is inclusief:

 • Eenentwintig lesdagen op een prachtige, landelijke en gastvrije locatie in Leerdam. bijmaria.nl Deze locatie biedt voldoende ruimte om in groepjes uiteen te gaan om de aangeboden tools te oefenen. (locatie 2024, locatie 2025 is nog niet bekend).
 • Geheel verzorgde lesdagen met een uitgebreide lunch en lekkers
 • De aanwezigheid van twee of drie (afhankelijk van de grote van de groep) ervaren trainers, zodat er tijdens de oefenmomenten veel aandacht is voor jouw leerproces.
 • Supervisie gedurende de hele opleiding
 • Opleidingsboek tot bevallingverwerkingsspecialist
 • De hand-outs en naslagwerk m.b.t. de besproken theorie en oefeningen

Extra kosten: leerboeken, twee leersessies .

Reacties van deelnemers:

Hieronder wat reacties van deelnemers na het volgen van een opleiding bij NovaVita

"Ik waardeer deze opleiding met een negen, de opleiding is zeer de moeite waard. Hij zit qua theorie en praktijk goed in elkaar. Angelique is een prima trainer. Ze geeft precies genoeg ruimte voor eigen inbreng en reflectie. Het is zeer leerzaam om naar haar ervaringen te luisteren."

- Carolien Poorterman, verloskundige, coach, bevallingsverwerkingsspecialist.

"Een prachtige opleiding die je niet alleen leert om een bevallingstrauma te verwerken, ik heb als klinisch verloskundige ook juist tools gekregen om zoveel mogelijk trauma te voorkomen."

- Veronique Heijs, klinisch verloskundige, coach, bevallingsverwerkingsspecialist.

"Als basispsycholoog en zwangerschapsdocent heb ik heel veel opgestoken van Angelique. Met concrete voorbeelden en vanuit haar lange ervaring geeft zij deze opleiding, dat is zeer waardevol. Ik ga graag met alle geleerde technieken aan de slag."

- Elma van Troost, Basispsycholoog, zwangerschapsdocent, bevallingsverwerkingsspecialist

"Heel waardevolle opleiding die mooi aansluit bij therapeutisch werken! Fijn om de kennis van verloskundigen mee te krijgen, mooie aanvulling op mijn kijk als psycholoog."

- Elke van Humbeek, psycholoog en bevallingsverwerkingsspecialist in Vlaanderen.

"De opleiding was zeer compleet en het was heel fijn om gedoceerd te worden door Angelique, met al haar kennis, ervaring en vaardigheden. In haar zijn gaf zij iedere opleidingsdag weer het voorbeeld hoe onze rol als bevallingsverwerkingspecialist vorm te geven."

- Nanette Huisman, psychomotorisch therapeut, bevallingsverwerkingsspecialist.

"Heel fijne opleiding, direct toepasbaar in de praktijk. veel praktijkvoorbeelden en praktische tips."

- Jessica van Andel, verloskundige en bevallingsverwerkingsspecialist.

"Angelique heeft veel kennis in huis en straalt uit wat ze zegt / doet wat ze zegt. Ze is open en eerlijk en daardoor creëert ze een veilige leeromgeving.”

- Danielle Dekker, Obstetrieverpleegkundige en bevallingsverwerkingsspecialist.

"Angelique leeft voor hoe je het baken voor je client kan zijn. Een hele praktische/ toepasbare aanvulling op je coachopleiding."

- Marleen Bast, verloskundige, bevallingsverwerkingsspecialist.

“De kracht van bewustzijn, ademhalen, aanraken, liefdevol zijn met wat er is. Instrumenten waarvan ik niet wist dat het instrumenten zijn bij begeleiding van angst. Prachtige opleiding. Waardevolle aanvulling op de opleiding tot Bevallingsverwerkingsspecialist.”

- Veronique Heijs, verloskundige, bevallingsverwerkingsspecialist en bevallingsangstspecialist.

“De opleiding is een prachtige aanvulling op het werk als verloskundige-coach om vrouwen met angst heel goed te kunnen begeleiden. Het enthousiasme van Angelique werkt aanstekelijk.”

- Anouk Spruit, verloskundige, bevallingsverwerkingsspecialist en bevallingsangstspecialist.

“Een prachtige, waardevolle specialisatie ter verdieping van de coaching die ik aanbiedt.”

- Cynthia Gielens, verloskundige, bevallingsverwerkingsspecialist en bevallingsangstspecialist.